Wat te doen tijdens je stedentrip Jeruzalem in Israël

door Anna de Groot

De hoofdstad van Israël, en tevens één van mijn favoriete steden van het land, bruist van de gezelligheid. Duik in de geschiedenis van de Oude Stad, bezoek verschillende markten en proef de Israëlische keuken, stop een briefje in de klaagmuur, beklim de Olijfberg of maak een dagtrip naar een andere waanzinnige bestemming zoals de Dode Zee. Er is hier een hele hoop te beleven! Ik raad je daarom ook aan om meerdere dagen in Jeruzalem te verblijven om zo alles uit deze bijzondere stad te halen. In dit artikel lees je wat er allemaal te doen is, tips voor een dagtrip naar de Dode Zee en meer handige informatie voor jouw bezoek aan Jeruzalem.

Over Jeruzalem

Jeruzalem is een indrukwekkende stad in Israël en tevens de hoofdstad van dit bijzondere land. Het oude centrum van de stad is bruisend en veel culturen ontmoeten elkaar hier waaronder Joden, Moslims en Christenen. De stad is namelijk een heilige stad omdat het de bakermat voor het Jodendom en Christendom is. Hier waar alles is begonnen. Jeruzalem is de grootste stad van het land, Tel Aviv op nummer twee, en telt bijna een miljoen inwoners waarvan 60% Joods is.

Als je Jeruzalem gaat bezoeken kan ik je sowieso meegeven dat je een hele bijzondere reis tegemoet gaat. Ik vond persoonlijk Jeruzalem één van de meest indrukwekkende plekken waar ik ben geweest. Het voelt alsof je terug in de tijd gaat. Er is veel te doen en te zien en je kan makkelijk 4 dagen in de stad verblijven. Echter is het ook mogelijk om een dagtrip naar Jeruzalem te maken vanuit Tel Aviv. Je kan een dagtrip hier online reserveren.

Jeruzalem wat te doen Israël

Start je bezoek in Jeruzalem bij de Jaffa Gate en ontdek de Oude Stad

De Jaffa Gate was de eerste bestemming van mijn stedentrip Jeruzalem. Dit vond ik persoonlijk de mooiste entree waarmee je de stad kan betreden. Je kan er voor kiezen om de muur op te gaan, dit kost een paar euro. Zelf heb ik ervoor gekozen om dit niet te doen en door de poort de stad in te gaan. Je beland meteen in een hele andere wereld! Voor mij was Israël de eerste bestemming waar ik ben geweest in het Midden-Oosten waardoor ik enorm onder de indruk was. Prachtige en oude gebouwen, inwoners met sierlijke kleding en er hing een sprookjesachtige sfeer.

Beklim de Olijfberg en geniet van het waanzinnige uitzicht

De Olijfberg heeft een belangrijke rol in de Bijbel omdat Jezus aan de voet van de berg werd overgeleverd aan de Romijnen. Volgens het Joodse geloof zal God hier beginnen met het tot leven wekken van overledenen. Veel Joden (ongeveer 150.000) hebben er daarom voor gekozen om op de Olijfberg begraven te worden omdat ze geloven dat Messias hier komt. Bekende graven die je hier tegenkomt is die van Maria en haar ouders.

De Olijfberg vond ik zelf de mooiste plek van de stad. Je moet wel een stukje omhoog wandelen maar eenmaal bij het uitzichtpunt heb je een waanzinnig uitzicht over de Oude Stad. Je vindt de Olijfberg ten oosten van Jeruzalem en is niet ver wandelen. Om bij het uitzichtpunt te komen wandel je onderweg langs de Dominus Flevit kerk waar je ook al een mooi uitzicht te pakken hebt.

Goed om te weten: In de zomermaanden kan het een uitdaging zijn om te Olijfberg te bezoeken omdat de temperaturen hoog kunnen oplopen. Ga daarom deze wandeling maken aan het einde van de dag. De meeste kerken en tuinen zijn ook open in de ochtend maar sluiten rond 12:00 voor twee uren.

Israël Museum

Het Israël museum is vooral bekend om de Dode Zeerollen wat oude exemplaren zijn van de Hebreeuwse Bijbel die ooit zijn gevonden. Deze Zeerollen zijn van belangrijke waarde voor de Joden. De voorwerpen die je in het museum kan bekijken zijn meer dan 5000 jaar oud. Je kan er voor kiezen om een gratis audiogids te ontvangen bij de ingang van het museum. Ik raad je aan om sowieso een halve dag hier door te brengen. Mocht je langer blijven, dan is het mogelijk om te lunchen bij het restaurant of bij één van de goedkopere café’s op het terrein.

Breng een bezoek aan de Tempelberg en de Klaagmuur

De Tempelberg is een gebied ter grootte van ongeveer twee stadsblokken. Je vindt er verschillende bezienswaardigheden waaronder de klaagmuur, één van de bekendste plekken van de stad. De klaagmuur wordt namelijk gezien als het enige overblijfsel van de Joodse tempel die hier ooit heeft gestaan. Veel Joden komen hier op af om te bidden. Mannen en vrouwen moeten hier wel gescheiden zijn dus hou daar rekening mee als je bijvoorbeeld de muur wilt aanraken of er een briefje in wilt doen. Trek ook bescheiden kleding aan als je de muur wilt gaan bezoeken. Dus geen felle kleuren en te blote kleding. Tijdens de Shabbat komen hier veel Joden om te zingen, dansen en bidden bij de muur.

Goed om te weten: Tempelberg is gratis te bezoeken en gaat open vanaf half 8 in de ochtend. Er kunnen overal lange rijen staan in het hoogseizoen.

Jeruzalem wat te doen Israël

Mahane Yehuda markt in Jeruzalem

De Mahane Yehuda markt in Jeruzalem is gigantisch en veel toeristen en inwoners komen hier op af. Inwoners laden hier hun karren vol met fruit en groenten en doen er andere boodschappen. Zo kan je hier ook olijven, zaden en andere specerijen kopen. Het meeste wat hier verkocht wordt, wordt ook door de inwoners gemaakt of gekweekt. In de avond verandert de markt in een bar en restaurant waar je producten kan proeven en als toerist kan rondhangen. De markt is geopend van 8:00 tot 19:00 van zondag tot donderdag en van 9:00 tot 15:00 op vrijdag. Het is ook mogelijk om met een Machane Yehuda Market Food Tour mee te gaan inclusief 6 proeverijen. Je proeft dan 6 verschillende traditionele Israëlische gerechten en ontmoet lokale verkopers op de markt samen met je gids. Je kan de tour hier online reserveren.

Lees ook: alle informatie die jij moet weten voor een bezoek aan de Dode Zee.

Ga naar het indrukwekkende Holocaust Museum Yad Vashem

Het Yad Vashem museum vond ik persoonlijk één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Jeruzalem. Dit museum is het officiële monument van het land voor alle 6 miljoen Joden die stierven tijdens de oorlog. Ik raad je aan om minimaal 3 uren in het museum door te brengen. Er is namelijk veel te zien en te lezen. Sommige ruimtes zijn erg indrukwekkend en kunnen je emotioneel maken. De ruimtes zijn in volgorde van tijd en je vindt er persoonlijke films en foto’s. Daarnaast vind je er een enorme kamer met een plafond vol met foto’s van Joden die zijn omgekomen tijdens de oorlog. Erg indrukwekkend om hier even stil te staan. Het museum is gratis te bezoeken.

Hoe kom je er? Vanaf City Hall is het ongeveer 15 minuten met de tram. Wanneer je de tram uitstapt is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar het museum. Daarnaast gaat er elke 20 minuten een gratis shuttlebus naar het museum.

Jeruzalem wat te doen Israël

De Heilige Grafkerk

De Church of the Holy Sepulchre wordt door veel Christenen gezien als de kerk die is gebouwd op de bijbelse Calvarieberg waar Jezus aan het kruis werd genageld, stierf en vervolgens opstond uit de dood. De afgelopen 16 eeuwen hebben duizenden pelgrims ver gereisd om de kerk te bezoeken. Het is daarom ook niet zo gek om te bedenken dat het hier enorm druk kan zijn. Als je in alle rust de kerk wilt bezoeken raad ik je aan om vroeg in de ochtend te vertrekken. Wanneer je de kerk inloopt kom je bijna direct de Stone of Unction tegen. Deze plek wordt gezien als de plek waar Jezus zijn lichaam voor de begrafenis werd gezalfd. Het gebouw is prachtig van binnen en je kan hier prima een uur ronddwalen door de verschillende ruimtes en verdiepingen.

Lees ook het artikel over de leukste tips voor een stedentrip naar Tel Aviv.

Jeruzalem wat te doen Israël

Tours in Jeruzalem

Er zijn veel verschillende tours welke je kan doen in Jeruzalem. Denk bijvoorbeeld aan een wandeltocht door de verschillende wijken van de stad of ontdek de indrukwekkende geschiedenis van Jeruzalem met een gids. Zo vind je op zaterdag een gratis wandeltour in het Engels met een ervaren gids. Elke zaterdag wordt de tour in een andere wijk gehouden en duurt ongeveer 3 uren. Het startpunt van de tour is bij Safra square (26 Jaffa Street) plakbij palmbomen.

Het is ook mogelijk om een halve dag op pad te gaan met een gids. Bij deze tour zit ook hotel pick-up bij en vervoer. Deze tour eindigt om 13:30 en wordt gegeven in het Engels. Je kan de rondleiding door Jeruzalem hier online alvast reserveren. Een andere aanrader is om met een lokale gids op pad te gaan en de rondleiding aan te passen aan jouw wensen. Deze wandeltour is geheel privé en wordt gegeven in het Engels. Je kan de tour hier online reserveren.

Jeruzalem wat te doen Israël

Dagtrip naar de Dode Zee

Als je voor een langere tijd in Jeruzalem verblijft of je hebt nog enkele dagen over om in te vullen, dan raad ik het zeker aan om een tour naar de Dode Zee te boeken. De Dode Zee is by far één van de populairste bezienswaardigheden van Israël! Het gevoel dat je kan drijven in een zee is zo gek maar een hele leuke ervaring. Het is wel een stukje rijden vanuit de stad maar als je er eenmaal bent zie je dat de reis het helemaal waard is. Zelf heb ik een rondreis gemaakt door het land en had ik een huurauto tot beschikking. Toch raad ik het ook wel erg aan om met een tour mee te gaan om zo ook meer te leren van een gids over Israël en de prachtige bestemmingen. Je kan vanuit Jeruzalem een dagtour maken naar Masada & Dode Zee met ophaalservice. Let wel op dat sommige tours snel uitverkocht zijn, dus wees hier op tijd mee!

Handige tips voor een bezoek aan de Dode Zee: De grond doet erg zeer aan je blote voeten dus het is aan te raden om waterschoentjes mee te nemen. Ook raad ik je aan om na het dobberen je goed af te spoelen met water. Je huid kan namelijk gaan irriteren door het enorm zoute water. Neem ook genoeg water mee.

De beste reistijd voor Jeruzalem

De beste reistijd om Jeruzalem te bezoeken is eigenlijk het hele jaar rond. Van april tot mei is er een aangename temperatuur in de stad maar dit zorgt er ook voor dat er rond deze periode veel toeristen komen. Hotelprijzen kunnen daarom enorm oplopen. Boek dus op tijd je accommodatie als je in deze maanden gaat reizen naar Jeruzalem. Hetzelfde geld eigenlijk ook voor de maanden september en oktober maar in deze periode kunnen de prijzen hoog liggen door de Joodse vakanties. Zelf heb ik Israël bezocht in januari. De temperaturen waren toen erg aangenaam en ik heb zelden mijn jas aan gehad. Vaak droeg ik alleen een lange broek, gympen en een fijne trui. Dit was de meeste dagen voldoende. Toch raad ik je wel aan dit van tevoren goed te bekijken want de temperaturen kunnen in de wintermaanden ook een stuk kouder zijn.

Handig om te weten

  • Jeruzalem is een grote stad maar alle bezienswaardigheden en wijken zijn makkelijk te wandelen. Wil je toch liever met het openbaar vervoer reizen? Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld een fiets te huren. Daarnaast is de bus een goede optie. Een ritje met de bus kost ongeveer €2.
  • Tijdens mijn reis in Jeruzalem was het vrij rustig in de stad en omgeving. Helaas kan het ook voorkomen dat er demonstraties zijn. Deze komen namelijk regelmatig voor door Joden en Arabieren.
  • Ik raad je aan om de Olijfberg te bezoeken met iemand (het liefst een man als je als vrouw alleen reist) of met een tour. Er gaan regelmatig verhalen rond dat vrouwen zich onveilig voelen bij de Olijfberg en dat er intimidatie voor kan komen.

Zoek je nog een vliegticket of ben je benieuwd naar accommodaties?

Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket voor je stedentrip naar Jeruzalem? Kijk dan bijvoorbeeld bij Skyscanner en vlieg in ongeveer 4 uur en 40 minuten naar Tel Aviv vanaf Amsterdam.

Voor de leukste hotels in Jeruzalem verwijs ik je door naar Trivago of Lastminute.

Huur een auto bij Rentcars of Kayak en verken Jeruzalem of maak een dagtrip naar de Dode Zee of naar Behtlehem.

De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Jeruzalem kan je vinden op Getyourguide en Tiqets

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een berichtje