De Dode Zee in Israël bezoeken: alle informatie vooraf

door Anna de Groot

De Dode Zee is een bijzonder natuurverschijnsel in het Midden Oosten en bevindt zich tussen Israël en Jordanië in. Bovendien is de Dode Zee het laagst gelegen meer ter wereld (meer dan 400 meter onder de zeespiegel)! Ongeveer 1.5 miljoen geleden was op de plek van de Dode Zee nog een oceaan, maar door een aardbeving werd de Jordaanvallei gevormd. Hierdoor ontstonden er meren in de lage gebieden. Het is dan ook niet moeilijk om te bedenken hoe de Dode Zee is ontstaan. De combinatie van zon en extreme droogte zorgt ervoor dat het water in de meren verdampt. Omdat de Dode Zee het laagst gelegen meer was, bleef daar het zout en andere mineralen achter. Deze zijn bovendien enorm goed voor je huid en dragen bij aan de genezing van huidaandoeningen. De voornaamste reden waarom ik de Dode Zee in Israël wilde bezoeken is omdat je op dit meer kan drijven! In dit artikel lees je alle tips en informatie voor een bezoek aan de Dode Zee.

Het zout en de mineralen zijn goed voor je huid

Het water van de Dode Zee zit vol mineralen welke een helende werking hebben op je huid. Bovendien ondersteunen de mineralen bij aan de genezing van huidaandoeningen, je bloedsomloop en bij de luchtwegen. Genoeg redenen dus om het water van de Dode Zee in te gaan!

Smeer je in met de modder van de Dode Zee

Niet alleen het water van de Dode Zee zit vol met mineralen, ook de modder uit het meer heeft een fijne werking op je huid. Het modder wat aanwezig is bij de Dode Zee helpt namelijk bij reumatische klachten en zorgt er ook voor dat je huid gaat glanzen. Het modder bestaat uit bromiden, kalium, calcium en magnesium welke alle 4 mineralen zijn die helpen bij een mooie huid. Als je je hier helemaal mee insmeert zal je merken dat je huid hierna ontzettend zacht aanvoelt. Daarnaast werken de mineralen ook mee bij spierpijn. Ideaal als jij net een hike hebt gedaan!

Lees ook het artikel over de leukste bezienswaardigheden in Tel Aviv.

Doe je sieraden af

Draag je gouden of zilveren sieraden? Dan raad ik je aan om deze van te voren af te doen. Het hoge zoutgehalte kan er namelijk voor zorgen dat zilveren sieraden zwart gaan kleuren en gouden sieraden zouden ook kunnen verkleuren. Neem dit risico dus liever niet en doe ze af voor je het water ingaat.

Spoel je goed af na het drijven en blijf niet te lang in het water

Na het drijven moet je je goed afspoelen met zoet water omdat het zout kan gaan irriteren op je huid. Er zijn op het strand bij Ein Bokek Beach douches aanwezig waar je gratis gebruik van kan maken. Op andere plekken langs de Dode Zee zijn er ook douches aanwezig bij resorts. Blijf daarnaast ook niet langer dan 15 minuten in het water. Het zout kan je lichaam snel laten uitdrogen. Drink na het drijven ook genoeg water.

Scheer je niet voor je de Dode Zee in gaat

Het is geen goed idee om je, vlak voor je de Dode Zee in Israël gaat bezoeken, te scheren. Het hoge zoutgehalte in het meer zorgt er namelijk voor dat je huid enorm kan gaan prikken als je net je benen hebt geschoren. Het lijkt een stuk mooier natuurlijk maar de pijn is ook absoluut niet fijn. Dit geldt ook voor kleine wondjes, ook deze kunnen enorm prikken alhoewel het zout wel een helende werking kan hebben!

Trek oude zwemkleding en waterschoentjes aan

Ik raad je aan om oude zwemkleding mee te nemen als je in de Dode Zee wilt gaan drijven. Het zout kan namelijk je kleding laten verkleuren en dat is natuurlijk zonde. Ook zijn waterschoentjes geen overbodige luxe als je het meer in wilt. De stenen kunnen namelijk glad zijn in het water maar ook het zand is heet in de zomermaanden als je er met blote voeten overheen loopt. Zelf was ik bij de Dode Zee in januari en was het rond de 20 graden. Het zand was toen niet heet maar waterschoentje waren wel erg fijn geweest wanneer je het water inloopt. Deze had ik helaas niet bij mij maar raad ik wel aan. Bekijk hier een overzicht van voordelige waterschoenen voor jouw trip naar de Dode Zee.

Beste tijd om de Dode Zee in Israël te bezoeken

Zoals ik al eerder vertelde bezocht ik de Dode Zee in januari. In deze maand waren de temperaturen bij de Dode Zee erg fijn en zo rond de 20 graden met zon. Iets aan de frisse kant voor een duik maar dit vond ik prima te doen. In november tot ongeveer april is het bijna altijd zonnig en kan het warm zijn. Ik raad je aan om de zomermaanden (juli tot september) te vermijden. In deze periode kunnen de temperaturen oplopen tot 50 graden!

Kan je verblijven aan de Dode Zee in Israël?

Aan de Dode Zee vind je verschillende accommodaties waaronder veel prachtige resorts. De locatie van de resorts is top als je dichtbij de Dode Zee wilt zijn. Bovendien hebben de meeste resorts heerlijke zwembaden met een prachtig uitzicht over de Dode Zee. Een paar fijne resorts bij Ein Bokek Beach zijn Ganim by Isrotel Collection, David Dead Sea Resorts & Spa en Leonardo Inn Hotel Dead Sea. Als je opzoek bent naar een goedkopere optie raad ik je aan om bij Trivago de prijzen en verblijven te vergelijken.

Zoek je nog een vliegticket of ben je benieuwd naar accommodaties?

Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket voor je reis naar Israel? Kijk dan bijvoorbeeld bij Skyscanner en vlieg in ongeveer 4 uur en 40 minuten naar Tel Aviv vanaf Amsterdam.

Voor de leukste hotels en resorts aan de Dode Zee verwijs ik je door naar Trivago of Lastminute.

Huur een auto bij Rentcars of Kayak en verken Tel Aviv of maak een dagtrip naar de Dode Zee of naar het indrukwekkende Jeruzalem.

Boek hier een tour naar de Dode Zee vanuit Tel Aviv of Jeruzalem.

De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Israël kan je vinden op Getyourguide en Tiqets

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een berichtje