Welke soorten dieren kan je tegenkomen in Australië?

door Anna de Groot

Als je Australië zegt dan denk je natuurlijk aan de vele soorten bijzondere dieren die hier leven. Denk aan kleurrijke vogels, bijzondere onderwaterdieren zoals haaien, walvissen en roggen, koala’s, kangoeroes, de bijzondere dingo die op Fraser Island leeft en meer! Er zijn ook dieren die je absoluut niet wilt tegenkomen zoals de gevaarlijkste spin ter wereld namelijk de Sydney Funnelweb Spider. In dit artikel vertel ik jou welke dieren je in Australië kan tegenkomen. Welke van de dieren heb jij al eens gezien of wil je graag tegenkomen tijdens je reis door Australië?

Kangoeroes

Als je zegt Kangoeroe dan denk je natuurlijk aan Australië want om deze dieren staat het land bekend. Het is niet zo lastig om de kangoeroe te spotten tijdens je reis want er zijn wel meer dan 50 soorten te vinden. Zelf heb ik meerdere keren kangoeroes gezien. Deze sprongen vaak naast de snelweg in het weiland rond. De grootste kangoeroe soort die je hier kan tegenkomen is de reuzenkangoeroe die wel twee meter groot kan worden! Er zijn veel plekken in Australië waar je de kangoeroe kan spoten. Bij Sydney kan dat bijvoorbeeld bij Jenolan Cave en voor de Rock Wallabies kan je het beste naar Magnetic Island gaan.

Haaien in Australië

Zelf heb ik ze (helaas) niet gespot maar haaien zijn er zeker ook in Australië. Er zwemmen in de wateren van Australië wel 200 van de 500 haaiensoorten ter wereld rond. En van de 26 gevaarlijke haaiensoorten in de wereld zwemmen er in Australië wel 22 van! De 3 gevaarlijkste zijn de stiefhaai, tijgerhaai en de witte haai. Deze worden vaak gespot voor de kust van het land. Een handige app die haaien spot door middel van een drone is de Drone Sharks App.

Koala’s

Koala’s zijn net als de kangoeroe enorm bekend in Australië. Ze zien er enorm knuffelbaar uit en het is ook mogelijk om met ze te knuffelen in dierentuinen of in een sanctuary. Zo kan je op Magnetic Island bij een sanctuary terecht waar je met ze op de foto kan terwijl je een koala knuffelt. Bovendien heb je op Magnetic Island een grote kans om de koala in het wild tegen te komen. Zelf ben ik gaan wandelen op het eiland en kwam ik redelijk wat koala’s tegen in het wild. Vooral bij de Forts Walk bij Horsehoe Bay heb je een grote kans om koala’s te spotten. Op de website van Magnetic Island kan je meer informatie vinden over het zien van koala’s en andere dieren op dit eiland in Australië.

Krokodillen in Australië

In Australië leven erg veel krokodillen waaronder de reuzenkrokodil die wel 7 meter kunnen worden. De meeste krokodillen vind je in het noorden van het land waaronder bij Cairns en meer naar boven in het regenwoud. De zoetwater krokodillen zijn niet gevaarlijk voor de mensen maar je moet natuurlijk wel altijd blijven opletten. Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze wel een aanval doen. Je vindt ze vooral in rivieren en in poelen. De zoutwaterkrokodillen zijn echter wel enorm gevaarlijk en vallen vaak gelijk aan als iemand in hun buurt komt. Deze krokodil kan wel 7 meter lang worden en wel 2000 kilo wegen! Geen pretje om tegen te komen dus. Kom niet te dicht bij de waterkant en ga zeker niet zwemmen in de rivier en op sommige plekken in de oceaan. Vaak staan er wel waarschuwingsborden waar je absoluut niet het water in moet gaan.

Leuke tip: Ga mee met een cruise over een rivier om krokodillen te spotten. Deze worden veel gegeven in het Daintree Forest boven Cairns.

Dieren in Australië

Spot de beroemde hond van Australië: de Dingo

De Dingo is een wilde hond en ze leven alleen in Australië. Je vindt ze vooral op grote grasvlaktes op het vasteland en in de woestijn maar je hebt ook een grote kans om er één te spotten als je naar Fraser Island gaat. Hier lopen namelijk veel dingo’s rond op het strand en is de kans groot dat je ze tegenkomt. Fraser Island bezoeken is een waanzinnige ervaring en het heeft tal van mooie plekjes. Blijf wel in de auto want ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Zo gaan er verhalen rond van reizigers die op het strand lagen en werden aangevallen door dingo’s.

Lees ook: 7 toffe tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan Fraser Island in Australië.

Gevaarlijke spinnen in Australië

Spinnen zijn echt overal in Australië. Er is dus een erg grote kans dat jij een bijzondere spin tegenkomt tijdens je reis. Zelf ben ik redelijk veel spinnen tegen gekomen. Van hele grote spinnen tot erg harige spinnen. De engste ervaring met een spin was in een hostel in Brisbane. Ik liep hier de trap op en voor mij liep een jongen met een rugzak waar een enorm grote vogelspin op zat. Geen pretje om tegen te komen! Naast de vogelspin vind je hier ook de gevaarlijke Funnel Web Spider. Deze spin is de meest giftige van Australië en vind je vooral in Sydney. Een beet kan dodelijk zijn voor mensen. Het gif tast namelijk het zenuwstelsel en organen aan.

Slangen

Een ander dier die je liever niet wilt tegenkomen is een slang. In Australië vind je verschillende soorten slangen waaronder de dodelijke slang Olive Sea Snake welke in het water leeft en de Red Bellied Black Snake welke ook dodelijk is. Naast de dodelijke slangen vind je in Australië natuurlijk ook ongevaarlijke slangen. Ik raad je wel aan om goed op te passen wat slangen betreft. Vooral als je als backpacker op een bananenfarm wilt gaan werken zou ik goed oppassen. Op bananenfarms komen namelijk de meeste giftige dieren voor waaronder dodelijk slangen en spinnen.

Walvissen spotten in Australië

Er is een grote kans om walvissen te spotten als je in het juiste seizoen langs de kust van Australië reist. Zelf reisde ik van september tot december langs de oostkust van het land. In deze maanden is er een grote kans om walvissen te zien. Veel walvissen zwemmen in de winter naar de warme wateren toe vanuit Antarctica. Na de winter zwemmen ze weer terug naar het zuiden. Veel toeristen komen op de walvissen af wanneer ze naar het noorden of zuiden zwemmen.

Lees ook: Alles wat jij moet weten voor een bezoek aan de Whitsundays!

Zoek je nog een vliegticket of wil je een rondreis samenstellen?

Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket voor je reis naar Australië? Kijk dan bijvoorbeeld bij Skyscanner.nl. 

Laat je liever jouw reis geheel organiseren? Bouw dan je eigen Australië rondreis met specialisten van Riksja Travel

Vind je het spannend om alleen op reis te gaan? Boek dan jouw reis via Travelactive. Zelf heb ik ook bij Travelactive mijn reis naar Australië laten regelen en zij hebben mij daar altijd enorm goed bij geholpen.

De leukste activiteiten, tips en bezienswaardigheden in Australië boek je via Getyourguide of via Tiqets

Voor de leukste hotels in Australië verwijs ik je door naar Trivago of naar Lastminute.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een berichtje