Auto huren in Spanje: alles wat jij moet weten

door Anna de Groot

Een roadtrip door Spanje is een groot avontuur en elke regio heeft haar eigen fijne plekjes. Zo kan je in het noorden van Spanje enorm goed hiken en kan je er waanzinnig eten in één van de vele Michelin sterren restaurants. In het zuiden komen de meeste toeristen voor de heerlijke stranden en de prachtige steden. De meeste reizigers kiezen ervoor om in het zuiden naar één specifieke bestemming te gaan en vanuit daar plekjes te bezoeken. In het noorden is dat een ander geval omdat veel mooie bestemmingen op een afstandje van elkaar liggen. Het handigste is daarom om een auto te huren en zelf het land te ontdekken. In dit artikel vind je handigste informatie over het huren van een auto in Spanje.

Auto huren in Spanje

Het is natuurlijk mogelijk om op eigen houtje naar Spanje te rijden, maar het is makkelijker om naar Spanje te vliegen en op het vliegveld een auto te huren. Over het algemeen zijn de wegen goed maar op sommige stukken kan het redelijk hobbelig zijn. Dit zijn vaak de wegen waar je geen tol voor hoeft te betalen. Neem vooral niet de snelwegen, maar juist de kleinere wegen door het prachtige landschap van Spanje. De natuur is hier namelijk prachtig en vanaf de kleinere wegen kan je ook makkelijk even stoppen of een mooi plaatsje induiken waar je toevallig doorheen rijdt. Veel bestemmingen zijn in Spanje niet goed te bereiken met het openbaar vervoer wat ook weer een enorm pluspunt is als je een auto gaat huren.

Ik raad je wel aan om van tevoren een route uit te stippelen waar je ongeveer langs wilt rijden, wat je allemaal wilt ontdekken in Spanje en in welke regio je voornamelijk wilt reizen. In Spanje liggen de meeste bestemmingen op een stuk rijden van elkaar en je wilt natuurlijk niet iets moois missen onderweg. Dit gaat je uiteindelijk een hoop tijd en kilometers schelen.

Lees ook: Tips en bezienswaardigheden voor een stedentrip naar Madrid.

Handige informatie als je een auto wilt huren in Spanje

Als je in Spanje een auto wilt huren moet je in het bezit zijn van een rijbewijs en boven de 21 jaar zijn. De meeste verhuurbedrijven nemen alleen Creditcard aan en kunnen extra kosten in rekening brengen als je jonger dan 25 jaar bent. Er zijn kleine verhuurbedrijven die minder streng zijn met de minimumleeftijd, maar ik raad je aan om wel de regels na te leven. De politie kan je namelijk aanhouden en controleren of je je wel aan de regels houdt. Ben je van plan om naast Spanje ook Portugal te bezoeken? Vraag dan even voor de zekerheid bij het verhuurbedrijf na of je ook daar mag rijden met deze auto. De meeste verhuurders vinden dit geen probleem maar kunnen wel extra kosten in rekening brengen.

Goed om te weten: In Spanje mag je maximaal 120 km/h rijden op de snelwegen.

Waar een auto huren?

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende bedrijven waar je een auto kan huren. Het kan daarom nog wel eens lastig zijn welke je moet kiezen, welke betrouwbaar is en welke verhuurd auto’s voor een fijne prijs? Zelf kan ik Sunnycars erg aanraden. Zij bieden namelijk all inclusive autoverhuur aan. Dit houdt in dat alle verzekeringen inclusief zijn en je hebt geen extra kosten als je schade rijdt. Dit vind ik zelf een fijn idee omdat je zo niet voor extra kosten komt te staan als je de auto gaat inleveren mocht er schade zijn gereden. Bovendien kan je gratis je boeking wijzigen en tot 1 uur voor start van de huur je boeking annuleren. Boek hier je huurauto alvast.

Naast het kiezen van een huurbedrijf moet je ook rekening houden met de grote van de auto. Zelf raad ik een kleinere auto aan in Spanje omdat er veel gebergten zijn waar het handig is om met een kleine auto doorheen te rijden. Daarnaast hebben de meeste steden vrij smalle straten en wordt benzine steeds duurder. Bovendien is parkeren met een kleine auto vaak gunstiger dan wanneer je met een grote auto bent.

Handig om te weten: Een kleinere auto huren is vaak ook goedkoper dan een grote auto. Bovendien verbruikt een kleine auto minder brandstof. Ga naar Sunnycars voor de verschillende type auto’s en prijzen.

auto huren in Spanje

Wat kost een auto huren in Spanje?

Persoonlijk vind ik het niet duur om een auto te huren in Spanje. De prijzen liggen hier veel lager dan wanneer je een auto in Nederland gaat huren. De prijs hangt vaak af van de tijd van het jaar, hoe lang je de auto wilt huren en welke auto je wilt huren. Zo betaal je in Spanje meer voor een auto in de zomermaanden als het druk is met toeristen dan in de wintermaanden, wanneer er veel minder toeristen naar het land reizen. Daarnaast is een kleine auto goedkoper dan een grote auto. Voor de actuele prijzen raad ik je aan om de auto’s te vergelijken en te kijken in welke periode je wilt gaan. Dat kan je bij Sunnycars goed doen.

Tol betalen

Er zijn verschillende wegen in Spanje waar je tol moet betalen aan het land. Dit kunnen soms flinke bedragen zijn voor een klein stukje. De meeste bedragen liggen tussen de €5 en €30 maar kunnen duurder uitvallen. Dit is afhankelijk van de afstand die je op deze weg aflegt. Ik raad je aan om via Google Maps te kijken of er een tolweg op jouw route ligt en of het mogelijk is deze te ontwijken. Zo zijn er veel wegen naast een tolweg die je kan nemen zonder geld te hoeven betalen. Vaak ben je wel iets langer onderweg maar soms scheelt het ook vrij weinig qua tijd.

Lees ook: de leukste tips voor een stedentrip naar Barcelona!

Het verkeer in Spanje

Rond grote steden zoals Barcelona, Madrid of Valencia kan het enorm druk zijn. Het is dan ook niet zo gek als je hier in de file staat. Vermijd daarom zo veel mogelijk de spits uren als je bij een grote stad rijdt. Wil je toch een dagje of meerdere dagen naar een grote stad? Parkeer dan buiten het centrum zodat je minder last hebt van het verkeer. Bovendien is parkeren in sommige steden vrij prijzig. Zo is San Sebastian erg duur om te parkeren. Het is daarom ook handig om de auto buiten een grote stad te zetten en een bus of trein te nemen naar het centrum.

In de regio Asturië vind je het prachtige gebied Picos de Europa waar veel wandelaars op af komen. Pas hier echter goed op als je door de bergen rijdt. Er zijn namelijk ook veel fietsers op de weg die vaak als gekken over de wegen gaan. Vooral bij stukken waar veel bochten zijn raad ik je om langzaam te rijden en goed uit te kijken.

Tanken in Spanje

Benzinestations zijn goed te vinden in Spanje. Ik kijk zelf altijd even op Google Maps welke dichtbij is of dat ik nog een stuk kan rijden naar de volgende. Het is vaak voordeliger om te tanken bij een benzinestation die iets verder van de weg af is. De stations aan de grote wegen vragen vaak een hogere prijs voor benzine dan een benzinestation die wat meer afgelegen ligt.

Het komt vaak voor dat er niemand bij een benzinestation is, vooral tijdens siësta’s of op een zondag. Het is dan alleen mogelijk om bij de zelfservice stations te gaan tanken en je kan hier alleen met de kaart betalen. Daarnaast is het vrij normaal dat een medewerker voor je gaat tanken. Geef duidelijk aan welk type brandstof jij in de auto moet hebben. Vraag dit voor de zekerheid na bij de autoverhuurder als je de auto gaat huren zodat je niet voor ongemakkelijke situaties komt te staan en je niet weet wat je moet tanken.

Handige reisgidsen voor jouw reis naar Spanje

Zoek je nog een vliegticket of ben je benieuwd naar accommodaties?

Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket voor je reis naar Spanje? Kijk dan bijvoorbeeld bij Skyscanner en vlieg in ongeveer 2.5 uur naar Bilbao, Valencia of naar Madrid.

Wil je liever met de bus? Kijk dan op de website van Flixbus voor goedkope tickets met de bus. 

Voor de tofste hotels verwijs ik je door naar TrivagoLastminute of naar Stedentrips

Voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Spanje kan je Getyourguide bezoeken. 

Huur een auto bij Sunnycars en verken het prachtige Spanje!

* Wanneer jij een aankoop maakt via één van mijn links, dan ontvang ik een kleine vergoeding.
Voor jou blijft de prijs hetzelfde.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een berichtje