Backpacken in Fiji: de antwoorden op jouw vragen

door Anna de Groot

Het prachtige en relaxte Fiji is nog helemaal niet bekend onder reizigers. Dit komt natuurlijk omdat Fiji helemaal aan de andere kant van de wereld ligt met maar liefst 12 uren tijdsverschil. Je kan hier heerlijk tot rust komen in je hangmat met een kokosnoot die je zelf uit de palmboom kan halen. Daarnaast zijn de mensen er enorm vriendelijk en vind je de mooiste bounty eilanden. Wel is het verstandig om van te voren het één en het ander te weten over Fiji. Heb je een visum nodig voor je reis naar Fiji? Welke maanden zijn het beste om de eilanden te bezoeken? Wat zijn de feestdagen waar ik rekening mee moet houden? Is het eigenlijk wel veilig om naar Fiji te reizen? Al deze vragen en meer worden in dit artikel voor jou beantwoord. Zo heb jij alle informatie vooraf en ga je goed ingelicht backpacken in Fiji!

Over Fiji

Het prachtige Fiji ligt in de tropen midden in de Stille Zuidzee en is niet een bestemming die voor de hand ligt om naartoe te gaan. Het ligt namelijk aan de andere kant van de wereld! De eilanden die dichtbij liggen zijn Tonga, Samoa en Vanuatu. Fiji kent ongeveer 950.000 inwoners en de hoofdstad is Suva, welke op het hoofdeiland ligt. Van alle inwoners woont ongeveer 80% op het hoofdeiland. De samenleving is erg multicultureel: 50% van de bevolking is van Melanesische of Polynesische oorsprong, 45% van Indiase en 5% zijn van Europese oorsprong. Het grootste gedeelte van de inwoners (53%) is christelijk.

Fiji bestaat uit 333 eilanden en kent een prachtige onderwaterwereld met tal van bijzondere dieren. Je kan hier daarom ook goed snorkelen of duiken. Dieren die je hier vindt zijn zeeschildpadden, zwijnen, papegaaien, mangoesten, kleurrijke vogels en veel honden. Daarnaast vind je op het hoofdeiland veel natuurlijke modderpoelen die worden gebruikt als spa. Als je gaat backpacken in Fiji raad ik je aan om sowieso de modderpoelen te bezoeken op het hoofdeiland. Verder is er op het hoofdeiland weinig te beleven. Er zijn wel verschillende markten die je kan bezoeken.

Visum aanvragen voor het backpacken in Fiji

Als je wilt gaan backpacken in Fiji heb je geen visum nodig. Je mag namelijk als Nederlandse toerist maximaal 4 maanden op de eilanden verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Als je langer dan de 4 maanden wilt verblijven raad ik je aan om contact op te nemen met de ambassade van Fiji in Brussel. Zij kunnen jou raad geven of je een visum nodig hebt voor een langere periode dan 4 maanden.

Er is wel een kans dat de Duane bij aankomst in Fiji vraagt naar je bewijs van retourvlucht of een vlucht naar een ander land. Ook moet je paspoort nog geldig zijn voor minimaal 6 maanden.

De beste reistijd voor Fiji

De beste reistijd om naar Fiji te gaan om te backpacken is tussen mei en november. In deze periode is het winter op de eilanden en is het vaak droog. De temperatuur ligt in deze periode rond de 25 graden, wat erg aangenaam is. Zelf ben ik in december op Fiji geweest en heb ik weinig regen gehad. Enkel een bui aan het einde van de dag. Ik heb hier geluk mee gehad want het kan in de maanden van november en februari tot en met april erg veel regenen.

De temperatuur is echter het hele jaar rond aangenaam. Het enige waar je rekening mee moet houden als je naar Fiji wilt gaan is het regenseizoen. Daarnaast kan het in de wintermaanden, van juni tot september, erg duur zijn omdat de schoolvakanties dan zijn in Australië en Nieuw-Zeeland. De prijzen kunnen dan enorm oplopen.

Vervoer in Fiji

Het vervoer in Fiji is redelijk goed geregeld. Zo kan je er voor kiezen om op het hoofdeiland met de lokale bussen te reizen. Helaas gaan deze wel op Fiji time, oftewel het is nog een raadsel wanneer ze komen opdagen omdat alles langzaam gaat. Zo heb ik een keer 1 uur gewacht tot de bus kwam opdagen. Ik raad je daarom ook aan om zo veel mogelijk met de taxi te reizen op het hoofdeiland. De taxi is enorm goedkoop en sneller dan de bus. Taxi’s kan je laten regelen via je hotel of hostel maar ze rijden ook rond.

Tussen de eilanden reis je met een ferry. Deze vertrokken toen ik er was redelijk op tijd. Tickets voor de ferry kan je ter plekke nog kopen bij de terminal. Neem voldoende eten en drinken mee op de ferry want er is weinig tot niks te koop aan boord. Ook is het een optie om met het vliegtuig tussen de eilanden te reizen. Dit zijn wel kleine propellervliegtuigen die meestal landen op gras.

Welke vaccinaties heb je nodig?

Er zijn geen verplichte inentingen nodig als je gaat backpacken in Fiji. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden. Zo is het verstandig om DTP en hepatitis A te hebben voor vertrek. Zelf heb ik deze beiden genomen en ik voelde me ook een stuk fijner op het gebied van ziektes oplopen in Fiji. Ik raad je dus ook aan het zekere voor het onzekere te nemen en de vaccinaties gewoon te halen.

Als je twijfelt wat je nodig hebt voor je reis, raad ik je aan om voor de zekerheid even contact op te nemen met je huisarts of met de GGD. Zij kunnen jou vertellen welke medicijnen en inentingen geschikt zijn voor jou.

Geld in Fiji

In Fiji betalen ze met de Fiji Dollar (FJD). De bankbiljetten bestaan uit bedragen van 5, 10, 20, 50 en 100 FJD. Het is wel aan te raden om verschillende biljetten op zak te hebben zodat je gemakkelijk kan wisselen of een fooitje kan geven in de taxi of restaurant.

Een pinautomaat vinden in Fiji kan lastig zijn, vooral op de eilanden zijn deze eigenlijk niet aanwezig. Zo kan je op de meeste eilanden alleen contant betalen. Ik raad je daarom aan om op het hoofdeiland genoeg geld te pinnen. Jouw Nederlandse pinpas is overal te gebruiken maar ik zou ook zeker een Creditcard meenemen. Bij de meeste accommodaties worden Creditcards gewoon geaccepteerd.

Afdingen

Afdingen is niet gebruikelijk in Fiji omdat er meestal al vaste prijzen voor producten staan in winkels. Wel kan je afdingen wanneer je op een markt bent of je kan een prijs afspreken in een taxi wanneer je bijvoorbeeld met de taxi meerdere bestemmingen wilt bezoeken.

Fooi

Een fooi geven in Fiji is niet verplicht maar wordt wel enorm gewaardeerd. De prijzen zijn al behoorlijk laag en de inwoners zijn enorm vriendelijk. Je kan er daarom ook bijna niet omheen om een fooitje te geven. Over het algemeen zijn fooien en servicekosten al inbegrepen bij de prijzen.

Simkaart regelen

Een simkaart is erg handig om te hebben als je gaat reizen naar Fiji! Ze zijn vrij goedkoop en je kan er veel mee voor weinig geld. Ik raad je aan de simkaart in de stad te kopen en niet op het vliegveld. Op het vliegveld zijn de prijzen bijna altijd hoger dan wanneer je een simkaart in een winkeltje in de stad koopt. Ga naar een winkeltje in de stad en vraag naar een simkaart, de meeste winkels verkopen deze. Meestal helpt degene achter de balie je ook nog met het activeren van de simkaart. Daarnaast hebben de meeste hostels en hotels WiFi door het complex.

Eten & drinken in Fiji

Ten eerste raad ik je af om uit de kraan te drinken. Dit is mij de eerste keer dat ik naar Thailand ging overkomen en dit geldt net zo goed voor Fiji. Niet perse direct uit de kraan, maar door een drankje te drinken op een markt met ijsklontjes die gemaakt zijn van water uit de kraan. Heb je een drankje besteld in een restaurant of bar? Vraag dan zonder ijs. Komt het toch met ijs? Kijk dan of er een gat in het ijsklontje zit. De mooie ronde ijsklontjes met een gat er in, die komen bijna altijd uit een zak en is dus gemaakt van ‘schoon’ water. Zit er geen gat in het ijs? Vraag dan om een nieuw drankje zonder ijs en laat deze staan. 

Let er ook goed op dat je geen salades eet want die kunnen ook zijn gewassen in het kraanwater en je geen rauwe groenten en geschild fruit eet. Koop dus fruit wat nog dicht zit of verpakt uit de supermarkt of een winkeltje.

Denk er naast ook goed om wat je eet bij eetkraampjes. Soms ligt het vlees al erg lang in de pan of op de gril. Doordat dit vlees lang in de warmte ligt komen er bacteriën op af. Eet je dit vervolgens op, dan moet je niet raar opkijken als je vervolgens ziek wordt. Wil je toch graag van een eetkraampje iets bestellen? Kijk dan welk kraampje het drukste is. Staat er een lange rij en wordt het eten aan de lopende band gemaakt en uitgedeeld? Dan is het vrij veilig om te eten omdat het eten van heet vuur komt en meteen wordt opgegeten. Hierdoor is er weinig tijd voor bacteriën om te nestellen.

De meeste hotels en hostels hebben een restaurant. Het aanbod is op de toeristische plekken op het hoofdeiland vrij breed. Zo kon ik bij het restaurant bij mijn hostel pizza bestellen, hamburgers en pasta. Op de kleinere eilanden eet je veel rijst en fruit, wat hier met de hand wordt geplukt. Daarnaast is er een grote kans dat je zelf je vis gaat vangen op de kleinere eilanden.

Je betaald ongeveer €4 voor een maaltijd met drinken. Een flesje water is ongeveer €0,85 en een cappuccino is wat duurder en betaal je al gauw €2,20 voor. Alcohol is ook een stukje duurder op het eiland. Zo betaal je voor een halve liter bier ongeveer €2.

Vliegtickets

Je vliegtickets zijn waarschijnlijk de grootste uitgave als je gaat backpacken in Fiji. Zelf ben ik gaan backpacken in Australië en ben ik vanuit Brisbane naar Nadi gevlogen. Dit scheelt natuurlijk een hoop geld dan wanneer jij vanuit Amsterdam naar Fiji vliegt. Dan ben je al gauw een paar duizend euro kwijt. Als je dus vliegtickets naar Fiji wilt boeken raad ik je aan dit te combineren met bijvoorbeeld Australië of Nieuw-Zeeland als je dan toch naar de andere kant van de wereld reist.

Om voordelige vliegtickets naar Fiji te scoren is het fijn als je flexibel bent met datums en de tijden waarop je vertrekt. Daarnaast werkt het ook mee als je flexibel bent met airports zoals het vliegen vanaf Dusseldorf of Brussel. Zelf gebruik ik altijd Skyscanner om mijn vliegtickets zo goedkoop mogelijk te krijgen en de juiste route te kiezen.

Lees ook mijn artikel over tips voor extreem goedkope vluchten en bespaar op jouw reis!

Veiligheid tijdens het backpacken in Fiji

Reisadvies

De kleurcode voor Fiji is groen wat te vergelijken is met Nederland. Het is dus veilig om in Fiji te gaan backpacken. Ik heb mij ook geen moment onveilig gevoeld in Fiji. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en willen je maar al te graag helpen. Ik raad je enorm aan om door Fiji te reizen omdat het een erg veilig en fijn land is!

Natuurgeweld

Er kunnen op Fiji van november tot mei tropische cyclonen voorkomen. Dit zijn ook de maanden waar de meeste neerslag valt. Daarnaast ligt Fiji op de ‘Ring van Vuur’. Er is dus een kans dat er vulkaanuitbarstingen en aardbevingen kunnen voorkomen. Toen ik op Fiji was in december was er een aardbeving alert uitgeroepen. Er gaan dan overal grote alarmen af. Geen zorgen, 9 van de 10 keer is het vals alarm maar het is goed om er bij stil te staan dat er een kans bestaat.

Feestdagen in Fiji

Zoals eerder verteld kent Fiji verschillende bevolkingsgroepen welke ieder haar eigen feestdagen heeft maar daarnaast ook nationale feestdagen die voor iedereen gelden. Het is erg leuk om er rekening mee te houden als je gaat backpacken in Fiji dat je een feestdag kan meemaken.

Zo wordt nieuwjaarsdag erg uitgebreid gevierd in Fiji. Deze activiteiten duren soms wel meerdere weken! Er is vuurwerk, je kan dansen en er wordt gezongen. veel gezelligheid dus!

Verder is Ratu Sukuna Day erg leuk om bij te wonen. Op deze dag vieren de bewoners van Fiji de geboortedag van Ratu Sir Sukuna, de ‘vader’ van het moderne Fiji.

Diwali festival is uitgegroeid tot een nationale feestdag. Vroeger werd dit festival alleen door de hindoes in Fiji gevierd. De bewoners kleden zich in felle kleuren en er is luide muziek.

Zoek je nog een vliegticket of wil je een rondreis samenstellen?

Ben je nog op zoek naar een goedkoop vliegticket voor je reis naar Fiji? Kijk dan bijvoorbeeld bij Skyscanner.

Laat je liever jouw reis geheel organiseren? Bouw dan je eigen Fiji rondreis met specialisten van Riksja Travel.

De leukste activiteiten, tips en bezienswaardigheden in Fiji boek je via Getyourguide

Voor de leukste hotels in Fiji verwijs ik je door naar Trivago of naar Lastminute.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een berichtje